technologie uzdatniania wody do celów spożywczych i przemysłowych, Chemia, Dokumenty, Technologia Chemiczna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ochrona Środowiska
Wykład 8
Technologie uzdatniania wody
do celów spożywczych
i przemysłowych
Wymagany skład wody
wykorzystywanej w przemyśle
{
skład fizykochemiczny oraz
bakteriologiczny określają odpowiednie
normy branżowe (są różne w zależności
od przeznaczenia wody)
Wybór sposobu oczyszczania
wody
muszą być usunięte z wody
¾
Zanieczyszczenia zawieszone i koloidalne które powodują
mętność i barwę
¾
Substancje organiczne pochodzenia antropogenicznego
¾
Substancje powodujące smak i zapach wody
¾
Związki żelaza oraz manganu
¾
Gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4)
¾
Domieszki powodujące twardość oraz zasolenie
¾
Pasożyty, bakterie, wirusy i niekiedy glony
{
Skład oczyszczonej wody zależy od jej
przeznaczenia
{
Praktycznie wszystkie wody naturalne przed
ich wykorzystaniem do picia oraz na cele
gospodarcze muszą być odpowiednio
przygotowane, co uzyskuje się w procesach
oczyszczania
{
Zależy
od rodzaju substancji
, które
Przeznaczenie wody
{
Woda do picia i na cele gospodarcze
{
Woda do celów przemysłowych:
¾
chłodnicza
¾
kotłowa
¾
dla przemysłu spożywczego
¾
dla przemysłu farmaceutycznego
(przewodność <5μS/cm)
¾
dla przemysłu elektronicznego
¾
dla przemysłu papierniczego
(barwa <15g Pt/m
3
, utlenialność
<6g O
2
/m
3
)
¾
dla przemysłu włókienniczego
¾
do farbowania
¾
hydrotransport
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shinnobi.opx.pl