tekst2, Sole mineralne prezentacja gimnazjum

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CO TO SĽ SOLE MINERALNE Nazwš sole mineralne okrela się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne sš ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniajš funkcję budulcowš i regulatorowš. Stanowiš około 4% organizmu człowieka, przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapni i magnezu. Sole mineralne sš niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te, które występujš w dużych ilociach, nazywamy makroelementami. Należš do nich: fosfor, wapń, sód i magnez. Każdy z tych pierwiastków pełni innš funkcję, a razem zapewniajš prawidłowš pracę całego organizmu. Innych minerałów potrzebujesz w małej iloci, dlatego nazywane sš mikroelementami.SKŁAD MAKROELEMENTÓW I MIKROELEMENTÓWW skład makroelementów zaliczamy: węgiel, tlen, wodór, azot, sód, potas, siarkę, magnez, fosfor, wapń i chlorW skład mikroelementów wchodzš: żelazo, cynk, mangan, mied, jod, fluor, molibden, kobalt, bor, chrom i selen.MakroelementyMakroelementy to pierwiastki występujšce w organizmie w ilociach do kilku procent suchej masy. Sš one niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów rolinnych i zwierzęcych. Dzienne zapotrzebowanie na makroelementy osoby dorosłej przekracza 100 mg.MIKROELEMENTYMikroelementy to substancje chemiczne, których zapotrzebowanie u ludzi wynosi poniżej 100 mg na dobę. Sš odpowiedzialne m. in.: za nastrój, regulację pracy nerek czy serca, temperaturę ciała czy apetyt na seks. Decydujš również o naszej wadze i urodzie, życiowej energii i sprawnoci mięni.ROLA SOLI MINERALNYCHSole mineralne, podobnie jak witaminy, sš niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów żywych. Muszš być one dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ nasze ciała nie potrafiš ich wyprodukować.Rola soli mineralnych w organizmie człowieka:sole mineralne sš materiałem budulcowym (koci, zębów, skóry, włosów);wchodzš w skład: hemoglobiny, mioglobiny, tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP, enzymów;stanowiš podstawę w gospodarce wodno-elektrolitowej;odgrywajš podstawowš rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;sš podwalinš pobudliwoci nerwowo-mięniowej.SOLE MINERALNE W JEDZENIUNajwięcej soli mineralnych jest w:WodzieBrokułachSzpinakuCiemnym pieczywiePRZYCZYNY NIEDOBORU SOLI MINERALNYCHnieprawidłowe, nieurozmaicone odżywianieduża potliwoć (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu)biegunka, nudnoci i wymiotynadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie płynówSKUTKI NIEDONORU SOLI MINERALNYCHżelazo - anemiafluor - próchnica zębówjod - nieprawidłowe powiększenie tarczycy (wole), niedorozwój umysłowywapń - łamliwoć koci, choroby zębówfosfor - osłabienie, zmęczenie, łamliwoć kocimagnez - rozdrażnienie, zaburzenia koncentracjipotas - zmęczenie, osłabienie mięnisód - zmęczenie, osłabienie mięni, niedocinienieNIEODPOWIEDNIA ILOĆ SOLI MINERALNYCHNieodpowiednia iloć soli mineralnych w organizmie człowieka może prowadzić do różnych zaburzeń fizjologicznych takich jak:Biegunka;Nudnoci;Wymioty;Nadmierna potliwoć;Nadmierne wydalanie;Zmniejszone przyjmowanie płynów.STANY W KTÓRYCH PODAJE SIĘ SOLE MINERALNEW stanach niedoboru składników mineralnychW cišżyW trakcie karmienia piersišW czasie intensywnego wzrostuPodczas przeziębieńPrzy odwodnieniachPodczas stosowania diety niskobiałkowejW diecie wegetariańskiej, pozbawionej mięsa, jaj oraz mlekaCO ZAPEWNIAJĽ SOLE MINERALNE ?Sole mineralne zapewniajš prawidłowš gospodarkę wodnš organizmu. Nadmiar sodu zatrzymuje wodę, prowadzšc do nadcinienia i obrzęków. Jeli chcesz zachować zdrowie, ogranicz sól kuchennš. Jony sodu sš głównym kationem zewnštrzkomórkowym i sš konieczne do utrzymania potencjału czynnociowego błon komórkowych. Sód odgrywa pewnš rolę w patogenezie niewydolnoci kršżenia. Bierze udział w przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych, wpływa na cinienie osmotyczne płynów ustrojowych, a także podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych. Potas jest niezbędny do pracy mięni, nerwów i serca. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór powoduje grone dla życia zaburzenia rytmu serca. Niedobór składników mineralnych bywa przyczynš zasłabnięć, skurczów łydek, uczuć kołatania i nieumiarkowanej pracy serca. Jedz banany, pomidory i ziemniaki, gdyż sš bazš tych makroelementów.ILO SOLI MINERALNYCH W ORAGNIMIEW organizmie człowieka dorosłego przeciętnie znajduje się:Chloru - 90-100 g Manganu - 10-20 mgChromu - 1-6 mg Miedzi - 60-80 gCynku - 1600-2300 mg Potasu - 110-140 mgFosforu - 700-900 g Siarki - 120-200 gJodu - 90-100 g Sodu - 90-100 dKobaltu - 1,1-1,5 mg Wapnia - 1200 gMagnezu - 25-35 g Żelaza - 3500-4500 mgKONIEC PREZENTACJIPamiętajmy, aby zawsze jeć zdrowo, gdyż tylko takie jedzenie może w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shinnobi.opx.pl