technik.technologii.zywnosci 321[09], T E C H N I K

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu
MODUlOWY
PROGRAM
NAUCZANIA
TECHNIK TECHNOLOGll ZYWNOSCI 321
1091
sp&-
Ta
sz
Szulc
Zatwierdzam
Minister Edukacji Narodowej i Sportu
Warszawa 2004
Autorzy:
mgr inż. Elżbieta Małgorzata Nyga
mgr inż. Ewa Jabłońska
mgr inż. Małgorzata Paluch
Recenzenci:
mgr inż. Beata Kownacka
mgr inż. Apolonia Lewandowska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Zdzisław Kot
2
Spis treści
Wprowadzenie
5
I. Założenia programowo-organizacyjne kształcenia
7
w zawodzie
1.Opis pracy w zawodzie
7
2.Zalecenia dotyczące organizacji procesu
dydaktyczno- wychowawczego
9
II.
Plany nauczania
20
III. Moduły kształcenia w zawodzie
23
1.Podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego
23
Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
w przemyśle spożywczym
30
Posługiwanie się dokumentacją techniczno – technologiczną
34
Rozróżnianie surowców stosowanych w przemyśle spożywczym
37
Stosowanie materiałów pomocniczych w przemyśle spożywczym
41
Pozyskiwanie surowców do przetwórstwa spożywczego
44
Badanie organoleptyczne jakości surowców, półproduktów
i produktów spożywczych
49
Analizowanie podstawowych działań w produkcji
i przetwórstwie żywności
52
Organizowanie pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego
55
Zarządzanie przedsiębiorstwem
59
Prowadzenie działalności marketingowej związanej
z produkcją i przetwórstwem żywności
64
2. Maszyny i urządzania stosowane w przemyśle spożywczym
68
Eksploatowanie maszyn i urządzeń elektrycznych
73
Eksploatowanie maszyn i urządzeń ogólnego zastosowania
76
Wykorzystywanie środków transportu w przemyśle spożywczym
79
Eksploatowanie maszyn i urządzeń do obróbki mechanicznej
82
Eksploatowanie maszyn i urządzeń do obróbki termicznej
85
Eksploatowanie maszyn i urządzeń stosowanych w procesach
dyfuzyjnych, fizykochemicznych i biotechnicznych
88
3. Procesy technologiczne w przetwórstwie spożywczym
91
Wykonywanie operacji jednostkowych w technologii
przetwarzania żywności
94
Prowadzenie procesów jednostkowych w technologii
przetwarzania żywności
98
Organizowanie i prowadzenie procesów konserwowania
żywności
102
3
4. Technologia przetwórstwa spożywczego
106
Wytwarzanie przetworów zbożowych
112
Przetwarzanie owoców i warzyw
115
Przetwarzanie ziemniaków
119
Przetwarzanie buraków cukrowych
122
Produkowanie wyrobów przemysłu fermentacyjnego
125
Przetwarzanie surowców olejarskich
128
Przetwarzanie mięsa zwierząt rzeźnych
131
Przetwarzanie mleka
135
Przetwarzanie mięsa drobiowego i jaj
138
Przetwarzanie ryb, mięczaków i skorupiaków
141
Produkowanie wyrobów piekarskich, ciastkarskich
i cukierniczych
145
Produkowanie koncentratów spożywczych
148
5. Analiza żywności w przetwórstwie spożywczym
152
Wykonywanie wagowej analizy żywności
155
Wykonywanie objętościowej analizy żywności
158
Wykonywanie instrumentalnej analizy żywności
161
Wykonywanie mikrobiologicznych badań żywności
164
Wykonywanie towaroznawczych badań żywności
167
6. Praktyka zawodowa
172
Zaopatrzenie zakładu przetwórstwa spożywczego
w surowce i materiały
174
Udział w pracach działu technologicznego zakładu
przetwórstwa spożywczego
177
Wykonywanie badań laboratoryjnych w zakładzie
przetwórstwa spożywczego
179
Udział w realizacji zadań dozoru technicznego w zakładzie
przetwórstwa spożywczego
181
7. Technologia przetwórstwa mleczarskiego
183
Stosowanie surowców i materiałów w przetwórstwie
mleczarskim
187
Wyposażanie zakładu przetwórstwa mleczarskiego
190
Produkowanie wyrobów przetwórstwa mleczarskiego
194
Badanie jakości produkcji mleczarskiej
197
Organizowanie procesu produkcyjnego w zakładzie
mleczarskim
201
4
Wprowadzenie
Celem kształcenia w zawodzie jest przygotowanie aktywnego,
mobilnego i skutecznie działającego pracownika gospodarki.
Efektywne funkcjonowanie na rynku pracy wymaga przygotowania
ogólnego, opanowania podstawowych umiejętności zawodowych oraz
kształcenia ustawicznego.
Absolwent współczesnej szkoły powinien charakteryzować się
otwartością, wyobraźnią, zdolnością do ciągłego kształcenia
się i doskonalenia oraz umiejętnością oceny swoich możliwości.
Wprowadzenie do systemu szkolnego programów modułowych ułatwi
osiąganie tych celów.
Kształcenie modułowe, w którym cele i materiał nauczania wynikają
z przyszłych zadań zawodowych umożliwia:

przygotowanie ucznia do wykonywania zawodu, głównie poprzez
realizację zadań zbliżonych do tych, które są wykonywane na
stanowisku pracy,

korelację i integrację treści kształcenia z różnych dyscyplin wiedzy.
Kształcenie modułowe charakteryzuje się tym, że :

proces uczenia dominuje nad procesem nauczania,

uczeń może podejmować decyzje dotyczące kształcenia zawodowego
w zależności od własnych potrzeb i możliwości,

rozwiązania programowo - organizacyjne dają możliwość kształcenia
różnorodnych umiejętności zawodowych,

umiejętności opanowane w ramach poszczególnych modułów
pozwalają na wykonywanie określonego zakresu pracy,

programy nauczania są elastyczne, poszczególne jednostki można
wymieniać, modyfikować, uzupełniać oraz dostosowywać do poziomu
wymaganych umiejętności, potrzeb gospodarki oraz lokalnego rynku
pracy.
Realizacja modułowego programu nauczania zapewnia opanowanie
przez uczniów umiejętności określonych w podstawie programowej
kształcenia w zawodzie oraz przygotowanie do kształcenia
ustawicznego.
Modułowy program nauczania składa się z zestawu modułów
kształcenia w zawodzie i odpowiadających im jednostek modułowych,
wyodrębnionych na podstawie określonych kryteriów umożliwiających
zdobywanie wiedzy oraz kształtowanie umiejętności i postaw właściwych
dla zawodu.
Jednostka modułowa stanowi element modułu kształcenia
w zawodzie obejmujący logiczny i możliwy do wykonania wycinek pracy,
o wyraźnie określonym początku i zakończeniu, który nie podlega
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shinnobi.opx.pl